Chestionar privind replantarea teilor in centrul Iasului

Până pe 25 septembrie, ieşenii îşi pot exprima opţiunea privind replantarea teilor in centrul orasului completând un chestionar în acest sens, care este disponibil în centrele de cartier şi alte trei puncte suplimentare situate pe Ştefan cel Mare, în Alexandru cel Bun şi Parcul Copou.

Pentru replantare s-a ales specia de tei Tilia Tomentosa, această alegere aparţinand specialiştilor municipalităţii de la Servicii Publice SA.

Tilia Tomentosa specia de tei pentru care s-a optat la replantare in Iasi
Teiul argintiu  (Tilia tomentosa) este un arbore a cărui inălțime ajunge la peste 30  metri fiind o specie rezistentă la ger și secetă. Teiul argintiu se intâlnește din Dobrogea (100 m altitudine) și până la 600 m altitudine în zona de deal.
Teiul argintiu  (Tilia tomentosa) este un copac care preferă solurile afânate, fertile, ușoare, profunde, bogate în humus, bine drenate, reavene ce oferă condițiile unei dezvoltări armonioase. De asemenea teiul  argintiu este o plantă ce preferă locurile insorite  (temperament de lumină) dar suportă și semiumbra. Această specie este indicată pentru plantarile în orase pentru că el este rezistent la poluarea atmosferică din marile orașe.

Pentru transplantarea salcâmilor japonezi s-au identificat câteva amplasamente acestea fiind Parcul Voievozilor din Alexandru cel Bun şi spaţiile verzi din zona blocurilor ANL din Dacia şi în Oancea.

În cazul în care ieşenii vor fi de acord cu plantarea teilor argintii, copacii ar putea fi plantaţi în luna noiembrie. Plantarea teiului argintiu se face in perioada de repaus vegetativ (toamna-primavara) daca solul nu este inghetat si in aer avem temperaturi peste 5°C.
Mai nouă Mai veche

نموذج الاتصال