Ajutoare de incalzire a locuintei 2015 - 2016 - conditiile de acordare si actele necesare

Ajutoare de incalzire a locuintei 2015 - 2016


Incepand cu 5 octombrie, va puteti depune cererile pentru ajutoarele de incalzire ale locuintei pentru sezonul rece 2015 - 2016.  Conditiile de acordare, actele necesare, locul unde depuneti aceste cereri precum si cuantumul acestor ajutoare le gasiti mai jos.

Conditiile de acordare ale ajutoarelor de incalzire a locuintei


Categoriile de beneficiari pentru care se acordă aceste ajutoare sunt solicitanţii care utilizează pentru încălzirea locuinţei energie temică în sistem centralizat, energie electrică, gaze naturale sau lemne, cărbuni, combustibili petrolieri. Ajutorul se acordă numai pentru un singur sistem de încălzire şi anume cel principal.

Limitele de venituri pentru acordarea ajutoarelor sunt următoarele:

1. Pentru utilizarea agentului termic:
0 - 786 lei/membru de familie pentru familiile care utilizează agent termic în sistem centralizat;
0 - 1082 lei pentru persoana singură care utilizează agent termic în sistem centralizat.
Compensaţia se acordă prin acoperirea unui procent din consumul real de agent termic, în funcţie de venitul mediu pe membru de familie sau persoană singură.

2. Pentru utilizarea energiei electrice, gazului metan, lemne, cărbuni, combustibili petrolieri:
0 – 615 lei/membru de familie.
Compensarea se acordă în sumă fixă, dar nu mai mult decât consumul efectiv calculat de către furnizor, în funcţie de venitul net pe membru de familie.

Veniturile care se iau în calcul la stabilirea venitului net pe membru de familie sunt date de prevederile art.8 alin.1 – 3 din Legea nr.416/2001, cu modificările şi completările ulterioare.
Nu se iau în calcul sumele provenite din:
- alocaţia pentru susţinerea familiei;
- bugetul personal complementar al persoanelor cu handicap;
- ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli;
- bursele de studiu şi cele sociale;
- bursele acordate în cadrul Prograului naţional de protecţie socială “Bani de liceu”;
- veniturile obţinute din activităţile cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri în condiţiile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, cu modificările şi completările ulterioare.

Valoarea alocatiei de stat pentru copii care se ia in calculul veniturilor familiei este de 42 de lei (82 de lei pentru copilul cu dizabilitati)

Dacă familia sau persoana singură are în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere cel puţin unul din bunurile cuprinse în lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social, aceasta nu beneficiază de ajutorul pentru încălzirea locuinţei – Conform acestei liste, persoanele care dețin clădiri, alte spații locative in afara locuinței de domiciliu, autoturisme cu o vechime mai mică de 10 ani, utilaje agricole, de prelucrat lemnul etc., depozite bancare mai mari de 3000 lei sunt excluse de la acordarea acestui drept.

Excepţie fac titularii care demonstrează că bunurile deţinute sunt date în folosinţă către o altă persoană şi aduc dovada venitului obţinut, precum şi certificatul de atestare fiscala de la administraţia finanţelor publice.

Titularul ajutorului – reprezentantul familiei trebuie să aibă calitatea de proprietar, succesor de drept al proprietarului, să existe o clauză de întreţinere sau de habitaţie, titular de contract de închiriere, comodat sau concesiune. Poate fi titular şi alt membru de familie major şi împuternicit de proprietarul locuinţei sau titularul contractului de închiriere sau reprezentantul legal al persoanei singure care nu a împlinit vârsta de 16 ani, ori alte persoane care nu au capacitatea de reprezentare.

Informatii privind ajutoarele de incalzire 2015 - 2016

Cererea privind acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinţei va fi însoţită de actele doveditoare pentru stabilirea componenţei familiei, a veniturilor, precum şi a dreptului de proprietate sau folosinţă privind locuinţa pentru care se solicită acordarea ajutorului. Pentru ajutoarele solicitate pentru energia electrică se va face obligatoriu o ancheta socială, în termen de 15 zile lucrătoare de la data cererii.

Actele necesare pentru acordarea ajutoarelor pentru incalzirea locuintei:


1. Acte de identitate
2. Acte de venit
3 Acte de proprietate
4 Factura de la furnizorul de energie

Detaliile despre ce acte trebuie sa depuneti le gasiti in continuare:

1. Actele de identitate ale solicitantului şi ale membrilor familiei

- copii după BI-CI;
- certificatele de naştere ale copiilor;
- certificatul de căsătorie;
- hotărârea definitivă de încuviinţare a adopţiei, de plasament familial al minorului, potrivit legii;
- actul din care să rezulte calitatea solicitantului de tutore sau curator.

2. Acte de venit:

La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le realizează sau, după caz, le-au realizat în luna anterioară solicitării dreptului (de exemplu cerere depusa in luna octombrie 2015 va fi completata cu veniturile aferente lunii septembrie).
Categoriile de venituri nete care se iau in calcul sunt:

- drepturi provenite din salarii (salar net cu menţiunea daca beneficiază sau nu de bonuri de masă), sau activitaţi independente;
- indemniţii de şomaj, pensii, indemnizaţii speciale, indemnizaţia-stimulentul pentru cresterea copilului, indemnizaţia lunară pentru persoanele cu handicap, alocaţiile de stat pentru copii, venituri din dobânzi, venituri din activităţi agricole, alte drepturi etc.
Categorii de venituri care nu se iau in calcul la stabilirea venitului net/membru de familie: 
- sumele provenite din alocaţia pentru susţinerea familiei;
- bugetul personal complementar al persoanelor cu handicap;
- ajutoarele de stat acordate producătorilor agricoli;
- bursele de studiu şi cele sociale, precum şi bursele acordate în cadrul Programului naţional de protecţie socială “Bani de liceu”;
- veniturile obţinute din activităţile cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri în condiţiile Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, cu modificările şi completările ulterioare.

3.  Acte de proprietate/chirie - copie xerox după actul de proprietate, ori actul de închiriere, comodat, folosinţă, pentru titular trebuie sa existe viza obligatorie pe buletin

4. Factura de la furnizorul de agent termic/gaz metan/energie electric cu codul client pentru ajutoarele de încălzirea locuinţei cu gaz metan, energie electrică, energie termică

Atentie!!! Studenţii întreţinuţi de părinţi şi care locuiesc separat de aceştia, nu îndeplinesc condiţiile de acordare a ajutorului, conform art.6 alin.1 lit.e din O.U.G. nr.70/2011.
Atentie!!! Copiii minori care locuiesc cu bunicii, iar părinţii locuiesc la alte adrese şi care nu contribuie la întreţinerea minorului, trebuie să aibă instituită măsura plasamentului sau a tutelei, altfel sunt consideraţi în întreţinerea părinţilor naturali.

Termen pentru depunere: pentru a beneficia pentru luna noiembrie data limita este de 20 noiembrie. Dupa data de 21 noiembrie pana pe data de 20 a lunii decembrie dreptul se stabileste pentru luna decembrie.

Unde se depun cererile pentru ajutoarele de incalzire


Punctele de distribuire şi colectare a Cererii şi declaraţiei pe proprie răspundere precum şi a documentelor justificative:
1. Sediul din Şos. Naţională nr.43;
pentru solicitarea ajutoarele de încălzirea încălzirea locuinţei cu gaz metan
2. Sediul din Mitropolit Varlaam, nr. 54
pentru solicitarea ajutoarele de încălzire a locuinţei cu agent termic, energie electrică, lemne şi combustibili solizi

Obligatiile beneficiarilor de ajutoare pentru incalzirea locuintei:

1. Comunicarea în scris a modificărilor cu privire la componenţa familiei;

2. Comunicarea în scris a modificărilor veniturilor realizate de membrii acesteia, prin depunerea unei noi cereri şi declaraţii pe proprie răspundere, însoţită de actele justificative, la sediul DAC Iaşi.

    Această obligaţie este imperativă, neîndeplinirea ei ducând la recuperarea în totalitate a ajutorului acordat, începând cu luna următoare producerii modificării.
    Nedeclararea corectă a componeneţei familiei/a veniturilor familiei/ a deţinerii de bunuri aflate în lista bunurilor care duc la neacordarea ajutorului reprezintă infracţiune şi va fi în mod obligatoriu sesizată organelor de urmărire penală.
    Nivelele de venituri si cuantumurile ajutoarelor acordate de la bugetul de stat exprimate în lei și raportate la ISR sunt următoarele:
Mai nouă Mai veche

نموذج الاتصال