Ce obiective turistice trebuie sa vedeti daca sunteti in vizita in Iasi

Municipiul Iasi este principalul centru urban din Nord-Estul Romaniei. Iasiul a fost capitala Moldovei in perioada 1564 - 1859, una din cele doua capitale a Principatelor Unite intre 1859 si 1862 dar si capitala Romaniei intre 1916 - 1918, in timpul Primului Razboi Mondial. Este al doilea oras ca numar de locuitori din Romania avand o populatie (conform recensamantului din 2011) de 290442 de locuitori fiind cel mai important din Moldova.
Cei care vin in Iasi pot vizita o multime de locuri frumoase. Mai jos incercam sa enumeram cateva din ele, 

Palatul Culturii Iasi 

Palatul Culturii a fost ridicat intre anii 1906-1925 si inaugurat in 1926, de catre Ferdinand de Hohenzollern, al doilea rege al Romaniei moderne, fiind creatia cea mai importanta a arhitectului roman I. D. Berindei. Palatul a servit drept Palat Administrativ si de Justitie, pana in 1955, cand a fost destinat gazduirii unora din cele mai importante institutii culturale ale orasului Iasi, reunite astazi sub denumirea de Complexul National Muzeal Moldova - Iasi.
 
Palatul Culturii - exterior
In acest Complex Muzeal gasim Muzeul de Arta, Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei si Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu"
Palatul Culturii din Iasi - interior

Muzeul Mihai Eminescu 

Muzeul dedicat marelui nostru poet se gaseste in Gradina Copou si este compus din trei sali: doua la parter - Sala Destinului (denumita astfel datorita pardoselii pe care este reprezentat zodiacul, printr-un mozaic) si Sala de Arta, precum si una la etaj - Sala Prieteniei. 

 Muzeul Mihai Eminescu din exterior

Cei care viziteaza muzeul pot vedea colectia de carte care cuprinde editii ale creatiei eminesciene, de la prima editie (1884), pana la editiile recente, studii monografice privind viata poetului, exegeze critice si traduceri ale poeziei lui Eminescu in diverse limbi straine. Piesele importante din aceasta colectie sunt: Mihai Eminescu - Poesii, Ed. Socec, Bucuresti, 1884; Mihai Eminescu - Poems (poezii in limba engleza), Ed. Grimm, 1938; Mihai Eminescu - Ausgewhlte Gedichte (poezii in limba germana), Timisoara, 1932; Mihai Eminescu - Poisies (in limba franceza), Bucuresti, 1931.    

Muzeul Mihai Eminescu - interior
Colectia de fotografii expune, in original sau in fotocopie, toate fotografiile reprezentative pentru viata si activitatea lui Eminescu.
Muzeul se poate vizita de marti pana dupa duminica de la orele 10:00 la 17:00


Casa Memoriala "Vasile Pogor"

Casa  Memoriala Vasile Pogor este sediul muzeului avand ca obiect literatura romana moderna si contemporana, dar preponderent perioada marilor clasici, a societatii literare "Junimea". Cladirea a fost construita in 1850, de catre vornicul Vasile Pogor, aceasta data fiind atestata printr-o piatra hexagonala, descoperita cu ocazia sapaturilor efectuate in vederea restaurarii, pe care se afla inscriptia cu caractere chirilice: "V. Pogor - 1850 si sotia sa, Zoe".

Muzeul Literaturii Romane Iasi

Muzeul Unirii

 Construita la inceputul secolului al XIX-lea in stil neoclasic, casa trece, de-a lungul primei jumatati a secolului al XIX-lea, in proprietatea mai multor familii boieresti cunoscute din Moldova: Catargi, Paladi, Cantacuzino-Pascanu, Ghica.

Intre 1859-1862, palatul este inchiriat pentru a servi drept locuinta domnitorului Principatelor-Unite, Alexandru Ioan Cuza. Cei patru ani au fost suficienti pentru ca edificiul sa ramana in memoria colectiva sub numele de “Palatul Cuza”.
Muzeul Unirii Iasi - vedere din exterior
Timp de peste o jumatate de secol, intre 1886 si 1937, cladirea devine proprietatea Societatii Creditului Urban din Iasi.
In timpul primului razboi mondial, cand Bucurestiul este ocupat de trupele germane, regele Ferdinand Intregitorul si-a stabilit aici cartierul general.
Muzeul Unirii Iasi - imagine din interior
Din anul 1937, edificiul ajunge in posesia statului este declarat monument istoric si se amenajeaza la etajul casei, la indemnul lui Nicolae Iorga, muzeul “Palatul Cuza-voda”. Sub actuala denumire, Muzeul Unirii, a fost deschis la 24 ianuarie 1959.

Teatrul National Vasile Alecsandri

Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iaşi este cel mai vechi Teatru Naţional din România primul specatcol în limba română jucandu-se în decembrie 1816.In 1940 conducerea teatrului românesc şi a celui francez a fost preluată în 1940 de Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi, acesta fiind anul oficial în care a fost fondat Teatrul Naţional din Iaşi, care a funcţionat în clădirea Teatrului cel Mare de la Copou. 

Teatrul National Iasi - exterior

În februarie 1888, clădirea este distrusă de un incendiu. Abia în 1896 s-a reuşit construirea unei noi clădiri pentru teatru, pe locul vechii primării. Clădirea teatrului este cea mai veche de acest gen din ţară şi este considerată şi astăzi cea mai frumoasă.

Intrare interioara in Teatrul National Iasi

Muzeul Otilia Cazimir


Casa în care a locuit şi a creat Otilia Cazimir a devenit muzeu memorial în 1972. In cadrul muzeului puteti vedea  biroul la care a scris Otilia Cazimir, pe care o sa gasiti călimara, ochelarii şi alte obiecte personale. Biblioteca abundă în cărţi cu dedicaţii. Portrete ale sale sau peisaje din zona Bucşinescu, realizate de pictori din şcoala ieşeană, precum Victor Mihăilescu-Craiu, Nicolae Constantin ş.a. dau măsura preţuirii de care se bucura Otilia Cazimir în rândul artiştilor plastici.
Casa Memoriala Otilia Cazimir

Gradina Botanica Copou


Interior sere gradina Copou

Gradina Copou si teiul lui Mihai Eminescu

Parcul Copou este unul din locurile din Iasi unde puteti sa va bucurati de umbra teilor si de bucuria unei plimbari in care puteti admira frumusetea Copoului

Parcul Copou Iasi

Teiul lui Eminescu din Parcul Copou, în vârstă de peste 250 de ani, este cel mai vechi copac din fiind considerat "copacul îndrăgostiţilor". Aici era locul în care poetul se intalnea cu bunul sau prieten Ion Creanga si mai ales locul unde îşi găsea inspiraţia... Aici, cei doi stăteau de vorbă pe o bancă aflată la umbra protectoare a teiului.

Teiul lui Eminescu din Parcul Copou

Catedrala Mitropolitana


Catedrala Mitropolitana Iasi


Manastirea Cetatuia

Hotelul Traian

Restaurantul Select

Gara Iasi





Mai nouă Mai veche

نموذج الاتصال