Caravana Zilele Filmului Romanesc

Caravana Zilele Filmului Romanesc


Cea de-a VIII-a ediție a caravanei Zilele Filmului Românesc își începe călătoria prin țară la Suceava. Cele mai recente filme autohtone ajung pe ecranul de la Cinema Modern în weekend-ul 6-7 aprilie pentru ca cinefilii suceveni să se poată bucura de filme care în mod obișnuit nu se văd pe ecranele cinematografelor din oraș.

Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari, în regia lui Radu Jude (Aferim, Inimi cicatrizate) a câștigat în 2018 Globul de Cristal și Premiul Label Europa Cinemas la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary și va deschide proiecțiile de sâmbătă, 6 aprilie, de la Cinema Modern. Filmul prezintă povestea realizării unei reconstituiri istorice pentru un spectacol de stradă și a fost propunerea de anul acesta la Oscar a României.

Distanța dintre mine și mine, primul lungmetraj semnat de Mona Nicoară alături de Dana Bunescu și care a câștigat Premiul publicului în secțiunea Avanpremierele Toamnei la Les Films de Cannes a Bucarest, o are în centru pe Nina Cassian, poetă avangardistă, compozitoare și graficiană, a cărei viață a fost o luptă între estetică și etică. Prin cruntele realități ale fascismului, comunismului și exilului în capitalism, cea mai fascinantă femeie din literatura română și-a păstrat libertatea interioară și credința copilărească într-un basm utopic. Dana Bunescu este primul invitat special al caravanei la Suceava și va răspunde întrebărilor publicului după proiecția de sâmbătă seara, de la 19:00 a filmului.
Duminică, 7 aprilie, cinefilii sunt așteptați de la ora 14:00 să urmărească filmul lui Florin Șerban, Dragoste 1. Câine, cu Valeriu Andriuță și Cosmina Stratan în rolurile principale, urmat de Pororoca, în regia lui Constantin Popescu. Actorul Bogdan Dumitrache a primit Premiul pentru Cel mai bun actor la festivalul de la San Sebastian pentru rolul din Pororoca, un film care spune povestea dispariției unui copil într-un moment de neatenție a tatălui și a modificării geografiei de familie în contextul acestui eveniment devastator.






Zilele Filmului Românesc la Suceava se încheie cu o sesiune de întrebări și răspunsuri alături de producătorul Bianca Oana după proiecția filmului Touch Me Not, în regia Adinei Pintilie, câștigătoarea Leului de Aur la Berlin, în 2018. Touch Me Not vorbește despre nevoia de contact uman și teama de intimitate, despre cum putem iubi fără să ne pierdem pe noi înșine.

Proiect organizat de Voodoo Films și Asociația Cinemascop, finanțat de Centrul Național al Cinematografiei. Parteneri: Radio AS Suceava, Primăria Municipiului Suceava, Hotel Mandachi. Parteneri media: Crai Nou, Monitorul de Suceava, iMedia, BucovinaTV, News Bucovina.
Mai nouă Mai veche

نموذج الاتصال